A rózsa védelme

rozsa002A rózsa kertünk legszebb éke, legyen szó dúsan virágzó sövényrózsáról vagy nagy virágú tearózsáról, akár magas törzsű fajtáról, az éjszakai fagyok, a hajnali mínuszok beköszöntével gondoskodnunk kell róluk, hogy jövőre is elkápráztatassanak csodás virágaikkal és mámorító, édes illatukkal.

A télre való felkészülést kezdjük a metszéssel. Távolítsuk el az ágas-bogas, föld felé hajló, beteg, törött, elszáradt vesszőket. a nagyobb mértékű visszavágást hagyjuk tavasz kezdetére. Káliumtartalmú műtrágyázással megerősíthetjük a fagytűrő képességüket, permetezéssel pedig elpusztíthatjuk a telelőhelyre igyekvő rovarokat.

voros-rozsaA metszés után gereblyézzük össze a lehullott leveleket, és távolítsuk is el a növények közeléből, hiszen az avarban a kártevők lárvái áttelelnek, ezzel pedig rengeteg bosszúságot okoznak a következő szezonban. Miután megtisztítottunk a rózsa környékét, a tövet kerti föld, komposzt, esetleg marhatrágya keverékével takargassuk be úgy, hogy az alsó rügyek a föld alá kerüljenek.

Amennyiben a rózsa a pázsitban szoliter növénynek lett ültetve, a tő takarását megoldhatjuk szalmával vagy faforgáccsal. A törzses rózsák vadrózsa törzsre szemezett nemes fajták, a törzse így fagytűrő, tehát nem kell foglalkoznunk a felkupacolással. A koronát azonban meg kell védeni a fagytól oly módon, hogy az ágak közét kitömjük újságpapírral, majd az egész koronát beburkoljuk csomagolópapírral vagy ráhúzunk egy papírzsákot. Műanyagot soha ne használjunk, hiszen nem szellőzik, és nem is nyújt védelmet a hideg ellen.

sarga-rozsaA teraszt, erkélyt díszítő cserepes rózsák védelméről sem szabad megfeledkeznünk. A fűtött lakásba semmiképp ne vigyük be, mert nyurga szárat növesztenek és elpusztulnak. A legalkalmasabb teleltető hely egy fűtetlen helyiség, télikert vagy garázs, de behúzhatjuk a cserepeket az ajtó közelébe a fal mellé is. Tekerjük be a cserepet jutazsákkal, hogy ne fagyjon át a gyökérzet. Langyosabb, napsütéses téli napon egy kevés vízzel meg is öntözhetjük.