zsalyaNyírjuk meg a zsályát és a levendulát, hogy továbbra is tömör, dús bokorrá fejlődjön. A gyengén virágzó évelőknél alkalmazzunk tőosztást, az előhajtatott és frissen ültetett növényeket védjük meg a gyakran előforduló hajnali fagyoktól.

A hóvirágot is szaporíthatjuk tőosztással. A töveket ültessük a kert különböző részeibe ugyanolyan mélyre, mint azelőtt volt. A humuszos, nedves föld megkönnyíti a begyökerezést. Ha áprilisban a dáliát előhajtatjuk, májusban erős növényeket tudunk kiültetni az ágyásba.

A liliom ültetésére, a többi hagymás növény őszi ültetése ellenére, tavasszal is sort keríthetünk. Ássunk kb. 12-15 cm mély ültető gödröt, azonban, ha föld vízáteresztő képessége rossz, akkor még 5 cm homokréteggel is számolnunk kell, melyet a hagyma alá szórunk. Ha a liliom évek múltával már kevésbé növekszik, virágzik, ássuk ki a földből, és ültessük át a kert más részeibe.

A babérmeggy metszését is időzíthetjük áprilisra, azonban ne elektromos sövényvágóval szabdaljuk meg a növényt, mert ezzel a módszerrel a virágokat is levágjuk. A gyertyaszerű rügyek könnyen felismerhetőek, ha metszőollóval közelítünk a növényhez, biztos épen maradnak a virágkezdemények. A rododendront és a babérhangát is kizárólag metszőollóval vágjuk formásra.

rozsaAmikor már tartósan enyhe az időjárás, a rózsatöveket töltsük fel földdel, vegyük le a téli védőtakarót és vágjuk vissza az ágakat. Az elvirágzott nárciszt rendszeren távolítsuk el a szárról, így nem tud mag képződni. Már alacsony hőmérsékleten kicsíráznak, kivirágzanak a gyomok, így szükség van a rendszeres gyomlálásra. Az esővízcsatornába ősszel és télen összegyűlt leveleket távolítsuk el, hogy a csapadék akadálytalanul lefolyhasson.

Készítsük elő az ágyásokat. Forgassunk a földbe négyzetméterenként 2-5 liter átszitált komposztot.

Enyhe időben a dézsás növényeinket vigyük ki a szabadba, hogy hozzászokjanak a napsütéshez.

verfuMagyarországon kevésbé ismert, Németországban azonban igen népszerű fűszer- és gyógynövény a vérfű. A frankfurti zöldfűszeres mártás elengedhetetlen összetevője, de felhasználhatjuk túrókrém vagy saláta ízesítésére is. Hatásos gyógynövény emésztési panaszok enyhítésére, szabályozza a máj- és veseműködést. Világos, félárnyékos helyen, nedves, agyagos földben rendkívül aromás növényt nevelhetünk. Piros virágait folyamatosan távolítsuk el, így mindig zsenge leveleket szedhetünk.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016