Az automata öntözőrendszer téliesítése

ontozo1Az első fagyok beállta előtt fontos az automata öntözőrendszer víztelenítése, hogy a fagyás következtében keletkező károkat megelőzzük. A KPE csővezetékek nem törnek könnyen, azonban a bele fagyott víz, az éveken keresztül ismétlődő tágulás és zsugorodás gyengíti a csövek szerkezetét. A mágnesszelepek, a szórófejek és egyéb szerelvények víztelenítése elengedhetetlen, hiszen a megfagyott víz folyamatosan feszíti az anyagot, így még a rézből készült szerelvények is eltörhetnek.

 

A fagykárok elkerülése érdekében az automata öntözőrendszert minden ősszel vízteleníteni, téliesíteni kell.

Az automata öntözőrendszerek téliesítésére három módszer létezik:

•    kézi ürítés,
•    automata ürítő szelepek vagy
•    sűrített levegős kifúvatás.

Kézi ürítés

A kézi leeresztő szelepek az automata öntözőrendszer csővezetékeinek legmélyebb pontjain helyezkednek el. Ebben az esetben el kell zárni az öntözőrendszer főelzáró csapját, és ki kell nyitnunk az összes leeresztő csapot. A visszafolyás gátlóval ellátott a szórófejek kiemelkedő részét fel kell emelnünk ahhoz, hogy a szórófejben lévő víz vissza tudjon folyni a csővezetékbe. Kevés víz maradhat a csővezetékben és a szórófejekben, azonban ez olyan kis mennyiség, hogy befagyva sem okoz kárt az automata öntözőrendszerben.

Ürítés automata ürítő szelepekkel

Az öntözőrendszer szárnyvezetékeinek legmélyebb pontjaira a telepítés során automata ürítő szelepeket szoktunk elhelyezni. Ezek az ürítő szelepek automatikusan kinyitnak, amikor az öntözőrendszerben a nyomás 0.7 bar alá esik, így a víz kiürül a vezetékekből. Ezek automatikusan kinyitnak az öntözés végeztével, így a fagyok előtt el kell zárjuk az öntözőrendszer főelzáró csapját és sorban meg kell nyissuk a mágnesszelepeket. Így a gerincvezetékben lévő víz távozni tud a szárnyvezetékekbe, onnan pedig az automata ürítő szelepeken keresztül a talajban lévő drénrétegbe.

Sűrített levegővel történő kifúvatás

A kifúvatáshoz szükség van egy legalább 30 l/min, nagyobb rendszerek esetében akár 70 l/perc teljesítményű kompresszorra. Az öntözőrendszer főelzáró csapját követő visszacsapó szelep után csatlakoztatjuk egy ürítési pontra (kézi ürítőcsap) a kompresszor tömlőjét. A kifúvatás megkezdése előtt el kell zárjuk az automata öntözőrendszer főelzáró csapját és meg kell nyitnunk azt a csapot, ahová a kompresszort csatlakoztattuk. A vezérlőn elindítjuk azt a zónát, amelyiknek a szórófejei a legmagasabban helyezkednek el és a legtávolabb vannak a kompresszortól. Lassan nyitjuk meg a kompresszor szelepét, ezzel fokozatosan levegőt juttatva az öntözőrendszerbe. Így a rendszerben rekedt összes vizet el tudjuk távolítani.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016