gyepszonyeg-tekercsekA talaj előkészítése megegyezik a magvetéses füvesítésnél leírtakkal. A gyepszőnyeg kora tavasztól késő őszig telepíthető, amikor meleg a talaj, és a nedvesség tartalma is megfelelő.

A gyepszőnyeg leterítésének lépései

A szükséges gyepszőnyeg mennyiség felméréséhez mérjük le a füvesítendő területet. Mivel ritkán találkozunk teljesen szabályos formájú kerttel, ezért vágási veszteség keletkezhet, így 3-5 %-kal több gyepszőnyeget érdemes vennünk.

gyepszonyegGyepszőnyeg fektetés előtt távolítsuk el a korábbi gyepfelületet, végezzünk teljes gyomirtást glifozát-hatóanyag tartalmú szerrel. 10-15 nap után a gyomos felület elpusztul, ekkor kell eltávolítanunk. A talajt fellazítjuk, a szennyezőanyagoktól megszabadulunk. A gyepszőnyeg gyors, biztonságos legyökeresedéséhez jól megművelt, fellazított, kövektől, gyökérdaraboktól megtisztított talaj az optimális. Komposzt, tőzeg, szerves-trágya, vagy egyéb szerves anyag hozzáadásával javíthatunk a talaj víz-, és tápanyag gazdálkodásán és szellőzésén.

gyepszonyeg1A területet gereblyézzük és hengereljük át, a cél a lépésálló tömörség elérése. A kívánt tömörséget egy 70-100 kg tömegű henger használatával érhetjük el. Érdemes a száraz talajt több irányban hengerezni. Az fent leírt előkészületek után neki foghatunk a gyepszőnyeg leterítésének.

Mivel élő anyagról van szó, a leterítést 24-36 órán belül el kell végezni. A gyepszőnyeg feltekert állapotban ennél tovább tárolva felmelegszik, és jelentősen károsodik, akár el is veszítheti életképességét. Amennyiben nincs mód a teljes mennyiség azonnali felhasználásra, a tekercseket terítsük ki árnyékos helyen és tároljuk nedvesen tartva. A gyep fektetésekor a talaj legyen földnedves (nem sáros). 27-28 °C feletti hőmérsékleten a magas kockázat miatt ne gyepszőnyegezzünk, mert a száraz, esetleg felmelegedett talaj károsíthatja a gyep gyökérzetét.

gyepszonyeg2A leterítést kezdjük a terület egy hosszanti oldala mentén, az oldallal párhuzamosan kitekerve. Az egyes csíkokat fektessük egymáshoz képest téglakötésben, szorosan egymás mellé. A felesleges gyepdarabok éles késsel könnyen vághatók. Rézsűs felületen négyzetméterenként 3-4 faszeggel rögzítsük a gyepszőnyeg csíkokat.

A gyepszőnyegezett felületet 30 percen belül öntözzük meg egyenletesen, és gondoskodjunk róla, hogy a teljes legyökeresedésig a talaj nedves maradjon. Az öntözés legyen rendszeres, eleinte többször kisebb mennyiséggel, majd a gyökeresedés előrehaladtával egyre mélyebben, nagyobb mennyiségű vízzel, de  ritkábban locsoljuk a gyepszőnyeget.

Az első hetekben csak kíméletesen használjuk az új pázsitot, a teljes legyökeresedést követően teljesen terhelhető. Amikor a gyep elérte a 8-10 cm-es magasságot, elvégezhető az első fűnyírás.

gyepszonyeg4A gyepszőnyegezés legnagyobb előnye, hogy 1-2 héttel a lerakás után már használható. A másik nagy előnye a fűmagvetéshez képest, hogy nem kell féltenünk a madaraktól, a kisállatoktól, mert nem tudnak a friss gyepszőnyegben kárt tenni, illetve a gyomosodástól sem kell tartanunk.
   
A szinte egyik napról a másikra kialakuló gyönyörű, és hamarosan szinte teljes mértékben használható zöld pázsit látványa nagyszerű élmény.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Vagy hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016