Gyepápolás évszakonként

gyepapolasTavasz

A téli időszak alatt elhalt levelek, növénymaradványok, a nagy mennyiségű hó hatalmas terhelést jelent a gyep számára, ezért előfordul, hogy tavasszal kopottas, szürkésbarna árnyalatú foltokat fedezünk fel rajta. Tisztítsuk meg finom gereblyével vagy lombseprűvel, esetleg lombszívóval. Megtörténhet az első fűnyírás is.

Ha a talaj már legalább 10 °C körüli, akkor a hiányzó részeket bevethetjük fűmaggal. A tavaszi trágyázás segíti a gyep erős növekedését, a gyepszellőztetés pedig levegőt és helyet biztosít a gyep növekedésének. Amennyiben arra vágyunk, hogy némi színfolt gazdagítsa a gyepfelületet, akkor a vadvirág foltokat csak elvirágzás után nyírjuk le. Így a magok el tudnak terjedni, következő évben pedig ki tudnak hajtani.

Nyár

A nyári forróságban rendszeresen öntözzük a gyepet egészen a gyökerek mélyéig. Ehhez négyzetméterenként kb. 20 liter vizet kell juttatnunk a zöld felületre. A gyakori, felületi öntözés nem tesz jót a fűnek. Ha tartós hőség van, akkor hagyjuk a füvet hosszabbra nőni, majd inkább hűvösebb borús időben nyírjuk le újra.

A hosszabb szabadság alatt megnőtt gyepet több ütemben vágjuk le, először magas vágási fokozaton, majd állítsuk a fűnyírót alacsonyabb fokozatra. A gyomokat mindig távolítsuk el, a sérült fűfelületet pedig nyár végén vessük be fűmaggal.

gyepapolas-osszelŐsz

Az utolsó fűnyírást hagyjuk minél későbbre, főként enyhe idő esetén. Az átteleléshez a legkedvezőbb hosszúság a 3-5 cm. Hóesés előtt távolítsuk el a gyomokat, és a gyepszőnyegre hullott avart. Nemcsak esztétikai szempontból fontos a lehullott levél összeszedése, hanem azért is, mert a gyep nem jut elegendő fényhez és levegőhöz.

Az egészséges gyep nélkülözhetetlen tápanyagai:

Nitrogén (N): elősegíti a növekedést és a harsogó zöld színt

Foszfor (P): erősíti a gyökereket

Kálium (K): ellenállóvá teszi a füvet a szárazsággal, a hideggel és a betegséggel szemben.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016