Gyümölcsfa ültetés

cseresznyefaNagyvárosok kertjei kis alapterülettel rendelkeznek, így a nagy helyigényű gyümölcsfákról lemondunk helyhiányra hivatkozva. Pedig már ültethetünk olyan alacsony, bokor alakú fákat, amelyek kis helyet igényelnek, valamint olyan alma- és körtefajtákat, amelyek bármilyen alakra metszhetők. Ezen kívül az a lehetőség is fennáll, hogy sövényként gyümölcsbokrot ültessünk. A „térelválasztóként” funkcionáló gyümölcsbokor rendkívül hasznos, hiszen friss gyümölcsöt szedhetünk nap mint nap a családnak.

 

Gyümölcsfavásárlás

A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy az oltványnak egészséges legyen a gyökérzete és a törzse, az oltás forradása pedig szabályos. Az újonnan vásárolt fákat lehetőleg zárt autóban szállítsuk haza, hogy a menetszél ne tegyen kárt bennük. A szabadgyökerű gyümölcsfa gyökerét nedves ronggyal és nylon zacskóval védjük meg a kiszáradástól. Amint hazaértünk, rögtön ültessük el vagy állítsuk bele egy vödör vízbe. A földlabdás, konténeres fácska kevésbé érzékeny, néhány napot is várhatunk az ültetéssel.

Hova ültessük a fákat, bokrokat?

A legtöbb gyümölcsfa meleg, napsütötte helyen érzi jól magát, hiszen a gyümölcs akkor lesz zamatos, ha napfény érleli. Legyünk tekintettel a széljárásra is, lehetőleg szél- és fagytól védett helyre ültessünk gyümölcsfát. Ugyanakkor arra figyelnünk kell, hogy terasz mellé ne ültessünk alma-, körte-, szilvafát, mert a lepotyogott gyümölcs vonzza a darazsakat. Sok gyümölcsbokrot felfuttathatunk pergolára is, a legnépszerűbb a szőlővel befuttatott lugas vagy pergola.

A gyümölcsfák a jó vízelvezetésű, nem túlzottan száraz talajt részesítik előnyben. Az erőteljesen növekedő fajtákat termékeny talajba ültetve hirtelen növésnek indulnak, ugyanakkor egy gyengébben fejlődő gyümölcsfa rossz minőségű talajba ültetve nem növekszik az elvárásainknak megfelelően.

Megporzás

piros-almaGyümölcsfa vásárláskor figyelnünk kell arra is, hogy a növény önbeporzó vagy keresztbeporzó. A keresztbeporzó gyümölcsfák csak akkor teremnek gyümölcsöt, ha van a környezetében még egy másik egyede is ugyanannak a fajnak. Amennyiben nincsen, akkor párosával kell vásárolnunk és ültetnünk ezeket a gyümölcsfákat.

Az ültetés

Legalább 50 cm széles, 50 cm mély gödröt kell ásnunk. Amennyiben rossz minőségű a talaj, a fácska elültetése előtt komposztot, trágyát vagy tápanyagdús földet szórjunk a gödörbe, majd alaposan locsoljuk be. Ezután már elültethetjük a gyümölcsfánkat. Karóval megerősíthetjük a törzsét, hogy az őszi szelek ne tegyenek kárt benne. A gödör talajszintjén levő részt tányéralakúra formázzuk, a gyümölcsfa törzse felé mélyítjük. Így az öntözés is könnyebb és a természetes csapadék is megfelelő irányba folyik.

Amennyiben segítségre lenne szüksége a gyümölcsfa kiválasztása, ültetése vagy metszése kapcsán, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016