viragok-a-tanyeronMár az általános iskolában megtanuljuk a környezetünkben leggyakrabban előforduló növények felépítését, és azt, hogy mely részük ehető, és melyik mérgező. A vadvirágokról és a kertben növekvőkről inkább az marad meg emlékezetünkben, hogy gyönyörű színekben pompáznak, és némelyiknek bódító az illata. Az viszont többnyire feledésbe merül, hogy számos virág szára, szirma, levele ehető, sőt feledhetetlen kulináris élményben lehet részünk, ha étel készítünk belőle.

oszi-kert001Friss levegőn lenni ősszel is csodálatos. A korai sötétedés, a 0-5 °C körüli hőmérséklet inkább a meleg lakásba csábít minket, ezért hajlamosak vagyunk behúzódni, ki sem dugjuk az orrunkat a nyirkos hidegben. De mi lenne, ha tüzet raknánk a nyári bográcsozás helyén, kivinnénk néhány gyapjútakarót, melyekkel leterítjük a kerti székeket és elkortyolgatnánk egy nagy csésze forró teát, esetleg forralt bort a szabadban. Mennyei pihenés!

nosztalgikus-kert001A vintage stílus nemcsak a belső térben hódít, a kert berendezésében is rendkívüli népszerűségnek örvend. A régi idők dísz- és használati tárgyai egyedi hangulatot kölcsönöznek a kertnek, főként akkor, ha új értelmet adunk az elavult eszközöknek.

Számos növény nem tud meglenni napfény nélkül. Ez főként a mediterrán fajtákra vonatkozik, melyek hozzászoktak az egész napos fényáradathoz, azonban rengeteg olyan növény közül választhatunk, melyek félárnyékban vagy teljes árnyékban is jól érzik magukat, hiszen ritka az olyan kert, amelynek minden része napsütötte. Az árnyas kert a nyári forróságban kellemes klímával kecsegtet bennünket, jól esik a délutáni tikkasztó hőségben egy nagyobb lombos fa árnyékában hűsölni.

golgotaviragA golgotavirág, a Passiflora latin névre utal, amely a 17. század elejéről ered (passio = szenvedés, flor = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják:

nebancsvirag1Vég nélküli virágáradattal kápráztat el bennünket a törpe nebáncsvirág és a nagy virágú változata, akár cserépbe, virágládába vagy ágyásba ültetjük őket. Májustól az első fagyokig egyfolytában virágzik, ráadásul azon kevés fajok egyike, amely árnyékban is remekül érzi magát, így megszínesíthetjük vele a kert problémásabb helyeit.

rhododendron001Bár a rhododendron a távol-keleti stílusú kertek meghatározó növénye, bátran ültethetjük mediterrán vagy hagyományos környezetbe. A rövid tavaszi virágzás miatt nem is oly régen még kevésbé volt népszerű, azonban néhány éve egyre több olyan vadon élő faj jelent meg, melyek különleges formájukkal és látványos lombozatukkal virágzás után is remekül díszítik kertünket.

magnolia002Bár áprilisban a tavaszi virágok kibontják szirmaikat, gyönyörű lilában, halvány rózsaszínben, napsütötte sárgában pompáznak, mégis a magnólia virágba borulását kevés növény tudja felülmúlni. A pazar látványt annak köszönhetjük, hogy a feltűnő virágok a levelek előtt jelennek meg, ezért még jobban tudnak érvényesülni.

petuniaLenyűgöző árnyalatokkal és látványos virágkelyhekkel varázsolják ellenállhatatlanná a balkon és a teraszt. A petúnia és a kisvirágú petúnia számtalan változata lehetővé teszi, hogy a teraszunkhoz vagy a kertünkhöz színben, formában leginkább beleillő virágokat válasszunk. A törékeny fehér, halvány sárga árnyalatoktól kezdve az erőteljesebb tónusokig kedvünkre válogathatunk. Rendkívül divatosak a két színben pompázó fajták is, melyek lehetnek színátmenetesek vagy különleges csillag mintázatúak.

irisMegnevezése is a virágszínek gazdagságának köszönhető, hiszen a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta nevét. A tavasz első napsugarai virágba borítják az 5-15 cm magas törpe nőszirmot, mely halvány kék és lila árnyalatokban mutatja meg szépségét. Áprilisban bontja szirmait a törpe szakállas nőszirom, mely akár tulipánnal társítva ágyásban, akár egy szál magában egy cserépbe ültetve is gyönyörű látványosság lesz teraszunknak.