kerti-vilagitas001Egy-egy jól elhelyezett világítótesttel izgalmassá és hangulatossá formálhatjuk a kertet. Amellett, hogy a bejáratot és a ház körüli területet biztonságosabbá tehetjük a megvilágítással, lenyűgöző látványt kölcsönözhetünk a kertnek. Ilyenkor a korai sötétedés miatt kevés időt töltünk a szabadban, pedig friss levegőre ősszel és télen is hatalmas szükségünk van. Ha felkapcsoljuk a fényeket, bátran tartózkodhatunk kinn akár este 6-7 óráig.

bambusz001A keleti stílusú kert nélkülözhetetlen növénye, mely híres hajlékonyságáról és rugalmasságáról, ráadásul őshonos élőhelyén a pandák legfőbb táplálékául szolgál. A bambusz több mint ezer faja ismert, a perjefélék családjába tartozó, évelő, örökzöld növény.

apro-kerti-to-001A víz nyugalmat és életet varázsol bármely kertbe. Különleges értéke abban a tulajdonságában rejlik, hogy visszatükrözi a fényt, a csörgedező, csobogó víz hangja pedig megnyugtatja kifáradt, stresszes idegrendszerünket.

elokertA zsúfoltan, sorházakkal beépített nagyvárosi környezetben annyira kevés a zöld terület, hogy szinte kizárólag a bejárat előtti részt tudjuk dekoratívan beültetni. A vonzó és hangulatos előkerthez nem kell több, mint egy-két jól megválasztott növény és néhány látványos ötlet.

kavicsagyasNéhány éve már meghatározó trend a kertépítésben a kő, a kavics és a murva használata. Az első látszatra könnyen gondozható felület azonban rejt magában némi kihívást, hiszen a gyomok és a lehullott falevelek összeszedésével meg kell küzdenünk.

rezsu1Egy kertépítő vagy tájépítő mérnök egyik legnagyobb kihívása, ha egy sík terepből izgalmas, lépcsőzetes megoldással szeretne látványos kertet építeni. Ennél csak az a nagyobb kihívás, amikor egy természetes módon lejtős terepet igyekszünk úgy kialakítani, hogy megkíméljük a kert tulajdonosát a fáradságos és nehézkes beültetéstől és növénygondozástól.

organikus-kertEgyre többet és többet hallani a növényekben felszívódó vegyszerek, permetező szerek szervezetünkre gyakorolt káros hatásairól. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a piacon vagy üzletközpontokban kapható bio jelölésű zöldségek és gyümölcsök valóban vegyszermentes környezetben növekedtek-e.

fuggoleges-kertKülföldön több éves hagyományra tekint vissza a függőleges kert építése, Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár az ilyen fajta zöldfalak kialakítása. Bár design elemként néhány építész és lakberendező igyekszik megrendelői életterét a növényfallal látványosabbá varázsolni, a szépségen túl számtalan előnnyel rendelkezik a függőleges kert létrehozása.  

naturkert-kertepitesA kert természetközeli kialakítása különleges és fontos életteret teremt az állatoknak. Egyre több helyen fedezhető fel a kerítésre elhelyezett „Madárbarát kert” táblácska, azonban nemcsak a madarak élőhelyének megteremtésével tudunk natúr kertet kialakítani.

A kőkerítésen napozó gyíkocskák, a virágról virágra repkedő pillangók megörvendeztetik gyermekeinket, ránk, felnőttekre pedig csodás nyugtató hatást gyakorolnak ezek az apró élőlények.

rozsakert2Bár a rózsa a tradicionális kert nélkülözhetetlen növénye, sokszínűsége miatt könnyedén beilleszthető akár díszfüvek uralta modern kertbe vagy minimalista natúr kertbe. Lugason, pergolán vagy virágágyban is rendkívül jól mutat, nyári meleg estéken pedig elbódít az illatával. Magas cserépbe ültetve helyezhetjük teraszra vagy balkonra is.