Kertészkedés télen

gesztenyeHa itt van az ősz, igyekszünk kertünket felkészíteni a pihenésre, a hidegre, a fagyra. Nem is gondolnánk, hogy néhány tevékenységet a téli hónapokban is elvégezhetünk a kertben.

Amennyiben az ősz derekán ültetünk örökzöldeket, például fenyőt, thuját, rozmaringot, télen is gyönyörködhetünk bennük. Kevesen tudják, hogy léteznek télen is virágzó növényeink, ilyen a hunyor és a téli jázmin, amelyektől a kertünk érdekessé válik.

Azon kívül, hogy csodáljuk az örökzöldjeinket, megfigyelhetjük kertünk adottságait is. Melyik részen fagy keményre a föld, hol olvad el legkönnyebben a hó? Ezek a tapasztalatok segítenek bennünket abban, hogy a következő évben hova ültessük érzékenyebb növényeinket.

Ha elkezdődik a nagyobb havazás, az örökzöldekről rázzuk le a hótakarót, mert a vékonyabb ágakat letörheti a nagy súly. Az is jó megoldás, hogy ősszel spirál alakban alulról felfelé a törzshöz kötözzük zsinórral az ágakat.

téli tájTélen az apácarácsokat, a pergolát is felújíthatjuk, hiszen a kúszónövények levelei lehullnak, így könnyebben festhetjük le. A virágládákat, kaspókat, cserepeket vigyük szélvédett helyre, és kíméljük a rendkívüli fagyoktól is, mert a műanyag és az anyag is megreped, virágtartóink tönkremennek.

Az öntözés télen ritkán jut eszünkbe, pedig amíg a talaj nem fagyos, a délutáni órákban juttathatunk egy kis vizet növényeinknek. Arra figyelnünk kell, hogy a víz a talaj hőmérséklete közel azonos legyen, és a felesleges vizet vezessük el.

dísztökDíszíthetjük a teraszt vagy az erkélyt novemberben dísztökkel, decemberben mikulással, rénszarvassal, karácsonyra világító füzérsorral. Vödörben megfagyott vízből pedig készíthetünk látványos jégmécsest.

 

Segítségre van szüksége a díszítéshez? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016