Kertgondozás - augusztus

levendula3Díszkert

Mivel a levendula elvirágzott, érdemes kézi sövényvágóval formára nyírni a növényt. A virágzat alatt elhelyezkedő első levélig vágjuk vissza a szárakat, mert ennél mélyebbre vágva megfosztjuk a virágot a természetes téli védelemtől. A fás részekbe pedig egyáltalán ne nyessünk bele, mert nehezen vagy egyáltalán nem fog újra hajtani.

A puszpáng idősebb oldalhajtásait kézzel szakítsuk le a főágról (tépett dugvány), majd a kéregnyelvet vágjuk le ollóval. Az alsó harmadát tisztítsuk meg, mártsuk vízbe, majd gyökereztető porba. Az első levéltőig nyomjuk a földbe és alaposan öntözzük meg. A sikeres hajtatáshoz egyenletesen nedves talajra van szükség. A begyökeresedett puszpáng tavaszig maradhat a hajtató ágyásban, utána át lehet ültetni végleges helyére.

Az ágyásrózsák elnyílt virágait a levendulához hasonlóan az első levél fölött vágjuk le, a dáliát pedig rögzítsük növénytámaszhoz, hogy a nehéz virágok ne törjenek le. A nagyra nőtt szakállas nősziromnál elvégezhetjük a tőosztást.

A balkonládába ültetett virágokat a nagy melegben reggel és este is öntözzük meg. A petúnia hosszúra nyúlt hajtásait vágjuk vissza, így hamarosan újra hajtani és virágozni fog. A túlburjánzott balkonvirágokat ritkítsuk meg, hogy ne nyomják el a szomszédos növényeket.

Haszonkert

Augusztus táján adhatunk a paprikának és a padlizsánnak káliumos zöldségtrágyát. Szaporíthatunk dugványokról rozmaringot, oregánót, zsályát. Ültessünk póréhagymát vagy vessünk a kelkáposzta sorai közé galambbegysalátát. Szüretelés után szórjunk komposztot a ribizli bokor alá, a bodza megérett bogyóit pedig főzzük be szörpnek.

salatauborkaA salátauborka kb. 30 dkg-os, 30 cm hosszúra nőve már leszedhető, ugyanis minél korább kezdjük meg a zöldség szedését, annál bőségesebb terméssel jutalmaz meg minket a növény.

Hagyjuk meg a karós babon azokat a hüvelyeket, melyek a legtöbb szemet tartalmazzák, és hagyjuk addig érni, míg a hüvely teljesen megszárad. Meleg, levegős helyen hagyjuk 2-3 hétig utóérni. A felrepedt hüvelyből a szemek kipotyognak, azonban tárolás előtt hagyjuk még száradni őket, így következő évre tökéletes vetőmagot nyertünkk magunknak. 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016