Kertgondozás - február

Díszkert

Már februárban már el kezd nyílni a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens). Szabadon az Északi-középhegység gyertyános tölgyeseiben él, amennyiben kertbe ültetjük, félárnyas, árnyas helyet keressünk neki. A meszes talajt kedveli. Beporzás után a virága sokáig nem hervad el.

Amikor a hó elolvadt, az évelőágyásokról távolítsuk el az elszáradt szármaradványokat és a lehullott leveleket, így teret biztosítunk a hagymás növényeink fejlődésének. Napos, szélcsendes időben elvégezhetjük a díszfák és díszcserjék téli lemosó permetezését, enyhe, fagymentes időben pedig elkezdhetjük a metszést, ifjítást, ritkítást.

A bokorrózsákat minél jobban visszametsszük, annál szebb hajtások fognak növekedni. A kúszónövényeinket ilyenkor tudjuk a leginkább kordában tartani. A túlburjánzott hajtásokat vágjuk vissza, ritkítsuk meg.

Haszonkert

Február vége felé már el lehet vetni a sárgarépa és a petrezselyem magját, illetve a zöldborsót. A sárgarépamaghoz keverjünk gyorsan növő retekmagot jelzőnövénynek, így a láthatóvá vált sorok között nyugodtan lehet kapálni.

A dughagymát 2-3 cm mélyre és 6-8 cm távolságra ültessük. Amennyiben kéthetente újabb és újabb dughagymasorokat készítünk, egész szezonban lesz friss zöldhagymánk. Próbálhatunk magról is vetni vöröshagymát, így a saját kertünkből szedhetünk főzőhagymát az ebédhez.

Fagymentes napon a szőlő metszését is megkezdhetjük. A vessző és a rügy átmetszésével megállapíthatjuk, hogyan telelt a szőlő. A kifagyott tőkéket pótoljuk újakkal. A füge téli takarását kezdjük el lebontani.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016