Kertgondozás - februári teendők

teli-madaretetoPihenjünk! Nem muszáj feltétlenül munkát keresni a kertben, főként, ha belepte a hó. Mindenesetre a madáretetőhöz érdemes kimenni, kitakarítani és feltölteni élelemmel. Átnézhetjük a vetőmag készletünket, megtervezhetjük, hogy mit szeretnénk ültetni, és ha kifogytunk a vetőmagból, még idejében pótolhatjuk. Tervezésnél ne feledkezzünk meg az egyéves fűszernövényekről, a korianderről, a kaporról vagy a köményről.

Ha mégis kimennénk levegőzni, az újonnan ültetett évelők gyökérlabdáját nyomkodjuk vissza, hiszen a fagy miatt az kiemelkedhet a földből. A nagy hóterhelés nem tesz jót az örökzöldeknek, érdemes róluk lerázni a havat, hogy ne törjenek le az ágak a plusz súly alatt.

Vizsgáljuk át a mulccsal takart területeket, mert a pocok előszeretettel váj járatokat alatta. Pocokjárat esetén helyezzünk ki csalétket vagy csapdát. Távolítsuk el a gyümölcsfákon maradt gyümölcsmúmiákat.

Ellenőrizhetjük a kerti szerszámaink állapotát, megéleztethetjük a metszőollót, megerősíthetjük az ásó vagy a gereblye kilazult nyelét. Ne akkor bosszankodjunk a szerszámaink állapotán, amikor már használnánk azokat.

Ha hosszú időn keresztül hideg van, a bimbós kel vágjuk le a szártőről, hűvös helyen, télikertben vagy pincében hagyjuk kiolvadni, utána már leszakíthatjuk a bimbókat.

petunia-1Január végén már elvethetjük a madársaláta vagy a fejes saláta magjait. Fajtától függően a termesztési időszak több hétre nyúlhat, például a fejes salátának legalább 6 hétre van szüksége, így március elején tudjuk kiültetni az üvegházba. A többi zöldség, a paprika, a paradicsom vagy a kedvelt nyári virágok – nebáncsvirág, oroszlánszáj, petúnia – ideális vetési időszaka február végén, március elején kezdődik.

A vetéshez használjunk préselt tőzegedényt, így palántástól tudjuk kiültetni a növényt az ágyásba, ráadásul a palánták kiegyelésére sem lesz szükség. A csírázási időszakban a hajtató földet tartsuk egyenletesen nedvesen. Hajtassunk elő zellert, articsókát vagy korai karalábét.

A télikertben telelő dézsás növényeinket alaposan vizsgáljuk, át nem támadta-e meg valamelyik kártevő. Bár télen a növények is pihennek, óvatosan megöntözhetjük őket, de figyeljünk rá, hogy ebben az időszakban igen kevés vizet igényelnek. Fagymentes időben a télikertet alaposan szellőztessük át.

A szobanövényeket sem szabad túl öntözni, minél hűvösebb helyen állnak, annál kevesebb vízre van szükségük. Szabadítsuk meg az elsárgult vagy elszáradt levelektől és végezzünk kártevő ellenőrzést. 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016