Kertgondozás - januári teendők

teli-jazminA kerti utak biztonságos használatához szórjunk rá homokot vagy kőzúzalékot, így csúszásveszély nélkül járhatunk rajta. A fagyos gyepre azonban ne lépjünk rá, mert a fűszálak könnyen letörhetnek. Amikor folyamatosan fagypont alatti hőmérsékletet mérünk, a kerti tó vizét rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, vágjunk rajta léket.

A cserjés bazsarózsa ágait kötözzük össze, mert azokon a területeken, ahol nagy mennyiségű hó esik, az ágak nem bírják el a hó súlyát és letörnek. Az összekötözött ágakról a hó könnyebben lecsúszik, de kitartó havazásnál besegíthetünk, és a frissen hullott csapadékot lerázhatjuk a bokorról.

A telelőhelyen időközönként ellenőrizzük a dália- és kardvirággumókat, hogy időben észrevegyük, ha kórokozók vagy kártevők megtámadják őket.

Az üres virágládákat beültethetjük fagytűrő madársalátával és téli porcsinnal. A madársalátát többször is leszedhetjük, ha a levélrózsákat nem vágjuk le tőből. A téli porcsin levélszárát 1 cm-rel a föld felett vágjuk úgy, hogy a középső szívleveleket hagyjuk meg. Tartós fagy esetén fátyolfóliával védjük meg a növényeket.

A telelőhelyen gyakori kártevő a gyapjas- vagy pajzstetű. Fogkefe vagy szivacs segítségével távolítsuk el a kártevőket, majd a megtámadott növényt permetezzük be pajzstetű-irtóval. Az üres agyagvirágcserepeket helyezzük száraz, fagymentes helyre, hogy ne repedjenek szét a hideg levegő hatására.

Szedjük le a mangoldot, a leveles kelről pedig először a zsenge leveleket tépjük le, a szár közepéig. A zsálya- és rozmaringcserjét takarjuk le fenyőágakkal. Amennyiben rendelkezünk magas ágyással, szinte egész évben ki tudjuk használni haszonnövény termesztésére. A magas ágyásban a talaj hőmérséklete kb. 5°C-kal magasabb, így a kevésbé fagytűrő zöldségeket a téli időszakban is lehet termeszteni.

dioAhhoz, hogy a dió sokáig friss maradjon, a begyűjtés után szellős helyen hagyjuk száradni. Időnként át kell forgatni, hogy ne penészedjen be. Amikor teljesen kiszáradt lapos ládákban vagy gyümölcshálóban felakasztva tároljuk. Levegős, száraz helyiségben, 10-17°C-os hőmérsékleten hónapokig eláll, 20 °C felett viszont gyorsan megavasodik, ezért mindig annyit vigyünk be a lakásba, amennyit felhasználunk. Ledarálva, légmentesen csavaros üvegbe zárva, hűtőszekrénybe helyezve kb. 4 hétig felhasználható.

A magas törzsű bogyós gyümölcsök törzsét fenyőágakkal védjük meg a fagytól. A gyümölcsfák törzsét a kártevő gombák spóráitól és a rovarok tojásaitól alaposan tisztítsuk meg fakaparóval, majd drótkefével. Utána lemeszelhetjük a törzset. A talajról takarítsuk össze a lekapart maradványokat, mert ha a fa alatt maradnak a spórák, tojások, onnan is tovább terjesztik a betegségeket. A fagymentes napokon elkezdhetjük az almafák téli metszését.

12-14°C-on üvegházban vagy téli kertben, cserépben hajtatott hónapos retek 60 nap múlva fogyasztható.

metelo-hagymaA cserepes fűszernövényt állítsuk világos helyre. Nem szükséges mindennap öntözni, hiszen a túl sok víz kedvez a szürkepenésznek. A kereskedelemben kapható fűszernövények cserépméretéhez alkalmazkodva, napi 100 ml víz szükséges (metélőhagyma 150 ml), hogy a növény hosszú ideig egészséges maradjon.

A metélőhagymát és a petrezselymet ha tőből levágjuk, újra ki fog hajtani. A bazsalikomnál közvetlenül a levélhónalj fölött csípjük le a kb. 5 cm-es hajtáscsúcsokat.

 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016