Kertgondozás - július

fuvesites-magvetessel5Rengeteg tennivaló akad a nyár közepén a kertünkben. Az elvirágzott bazsarózsát tisztítsuk meg az elhervadt virágoktól, ugyanígy a hagymás növények leveleit is el kell távolítanunk. A kerti tóban a vízminőséget és a vízszintet is folyamatosan ellenőrizzük, a párolgási veszteséget pótolnunk kell. Amennyiben magvetéssel szeretnénk füvesíteni, július eleje az utolsó időpont, amikor még megtehetjük.

A magasba nyúló, későn virágzó évelőket lássuk le növénytámasszal, a futónövényeket pedig kötözzük fel. A korán virágzó Clematist már visszavághatjuk, a rododendron virágait pedig távolítsuk el. A fiatal, alacsony bokroknál ezt különösen érdemes megtenni, hiszen ilyenkor a növény minden energiáját a növekedésre tudja fordítani.

rododendronAz új hajtásoknak is több helyük lesz, azonban figyeljünk arra, hogy a virágszár tövében található hajtásrügyek ne sérüljenek meg. Amennyiben szeretnénk a harangláb növekedését kordában tartani, az elnyílt virágokat vágjuk le, mert önvetéssel képes elszaporodni.

Szórjuk ki a fűnyesedéket a ágyásokba a zöldségsorok közé, így lazán és nedvesen tarthatjuk a földet. A gumós köményt egyeljük ki 25 cm-es távolságra, a karalábét, sárgarépát és céklát gyakrabban öntözzük, hiszen most jött el a fő növekedési időszak. A nyári napforduló elmúltával elvethetjük a cukorsüveg salátát. A fiatal gyümölcsfák körüli földet gyommentesen tarthatjuk vékony leszórt mulcsréteggel, a bogyós gyümölcsök közé pedig szamócát ültethetünk talajtakarónak. A szeder fiatal indáin az oldalhajtásokat vágjuk vissza két-három levélig.

citromfaA déli fekvésű teraszok kedvelt trópusi növényeit, a citrom- vagy mandarinfát ebben az időszakban érdemes átültetni, hiszen a jó nedvkeringés garantálja a gyors begyökeresedést. A petúnia vashiányát az öntözővízhez adagolt speciális tápoldattal szüntethetjük meg.

A cserepes növények kiszáradását meggátolhatjuk kéreg-, kavics-, vagy agyag granulátum kiszórásával. A dézsás növényeknek készült kókuszgyékény ugyanezt a célt szolgálja.

 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016