Kertgondozás - június

dalia-pillangoDíszkert

A májusban cserépbe ültetett dáliagumókat kiültethetjük a már megfelelően felmelegedett szabadföldi ágyásokba. Az előhajtatott nyári virágokat ültessük át virágedényekbe. Azokat az évelő növényeket, melyek szétesésre hajlamosak, lássuk el az erre alkalmas növénytámasztékkal, sőt a futónövényeinket is fel kell már kötöznünk. Ahhoz, hogy a pázsitunk egész nyáron gyönyörű zöld legyen, itt az ideje megtrágyázni.

A tavasszal virágzó bokrokat, az aranyvesszőt vagy a díszribiszkét, szükség esetén ritkítsuk ki, a rózsák vadhajtásait pedig távolítsuk el. A puszpáng metszésének is elérkezett az ideje. Június elejére a hajtások megkeményednek, a levelek színe sötétebb lesz, ilyenkor ideális formára nyírnunk. Ha korábban vesszük kézbe az ollót, a növények gyorsan újrasarjadnak, így újabb nyírás válik szükségessé, ha pedig túl későn metsszük meg a puszpángot, miután az új hajtások elágazódnak, nehezen hajt ki újra.

Haszonkert

szilvaA megüresedett salátaágyásba elültethetjük az előhajtatott tépősaláta palántákat. A velő- és cukorborsót 3-4 naponta szedjük le. Június elejétől vethetjük vagy ültethetjük a cukkinit, a tököt, az uborkát. A paprika palántáit azonban csak akkor ültessük ki, ha az éjszakai hőmérséklet nem csökken 12 °C alá.

A burgonya korai fajtáit már fel lehet szedni, ebben az időszakban már teljes virágdíszben pompázik. Legkésőbb június közepéig vessük el a csemegekukoricát, akár több adagban is. A fejlődési időszak 85-90 nap fajtától függően, így augusztusra, szeptemberre beérik a termés.

A szilvafán ritkítsuk ki a fölösleges gyümölcsöt. A tavasszal újonnan elültetett gyümölcsfákat hetente egyszer bőségesen öntözzük meg. A fák koronája alatt lazítsuk fel a földfelszínt, és távolítsuk el a gyomot. A kordonos és cserepes gyümölcsök fiatal hajtáscsúcsait csípjük le. 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016