Kertgondozás - május

hunyorMájusban rengeteg munka vár minket a kertben, azonban a teendők elvégzése után gyönyörködhetünk és élvezhetjük a pompás kertünket. Az évelőágy csak akkor szép, ha teljes mértékben gyommentes.

Ugyan a májusi eső aranyat ér, azonban a csapadék hatására nemcsak a haszon- és dísznövényeink indulnak rohamos növekedésnek, hanem a gyomnövények is. A folyamatos gyomlálás nem pusztán a látvány miatt fontos. A gyomok elszívják növényeink elől az értékes tápanyagot és nedvességet, szabaduljunk meg tőlük minél előbb.

dahlia2Előkerülhetnek az ágas-bogas dália gumók, melyeket nyugodtan szétszedhetünk, azonban arra figyeljünk oda, hogy mindegyiken legyen rügy. Ássunk számukra nagy gödröt, az alját töltsük meg szuperkomposzttal vagy érett istállótrágyával. 10-15 cm mélyre helyezzük, mert a magas ültetés következményeként kifordulhatnak a földből. A kardvirág gumóit is kiültethetjük, miután megfürdettük 0,3% Orthodic oldatban. A virágokat kéthetente megöntözhetjük lombtrágyás vízzel, pl. Wuxallal.

A gyepápolás is a legfontosabb kerti munkák közé tartozik. Ez folyamatos tevékenységet jelent, a tavaszi gyepszellőztetéstől kezdve a heti fűnyíráson át a mindennapos öntözésig. A kipusztult részeket gyeptéglával vagy felülvetéssel pótolhatjuk. A rendszeres gondoskodást a pázsit meghálálja, egész szezonban gyönyörködhetünk harsogó zöld színében.

ontozorendszer-kert-fuMivel a bab keléséhez magas talajhőmérséklet szükséges, ezért a vetést május közepére időzítsük. A fagyosszentek elmúltával az érzékeny, melegkedvelő zöldségpalántákat kiültethetjük (padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika, uborka). A szamóca alá terítsünk fűkaszálékot, így kevésbé kell megküzdenünk a gyomosodás okozta problémákkal és megőrizhető a talajnedvesség is. A gyümölcsfák tányérjába ültessünk sarkantyúvirágot, ezzel megakadályozzuk a vértetű elszaporodását. Sárga színű ragacslapokat helyezzük ki a cseresznyefára, még a cseresznye sárgulása előtt. A csapdákat egyenletesen lógassuk a fára, így megelőzhetjük a cseresznyelegyek elszaporodását, kevesebb lesz a kukacos gyümölcs.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016