Kertgondozás - májusi teendők

nyari-kertHa nem foglalkoztunk a téli előhajtatással, még mindig esélyünk van virágözönnel színesíteni kertünket. A legtöbb nyári virág magját közvetlenül a szabadágyásba is elvethetjük. Fontos, hogy alaposan készítsük elő a talajt, tisztítsuk meg a gyomnövényektől, illetve termőföld bedolgozásával biztosítsunk megfelelő tápanyag-ellátást.

Általában az cserjéknél, dísz- és gyümölcsfáknál, évelőknél az őszi ültetést szoktuk javasolni, azonban a díszfüvek ideális ültetési időpontja a tavasz. A későn virágzó díszfüvek – pampafű, tollborzfű, japán díszfű – megszenvedik a téli nedvességet, azonban a tavaszi ültetés esetén az egész szezon alatt megfelelően tudnak fejlődni.

Kevés a csapadék esetén a frissen ültetett növényeket rendszeresen öntözzük meg, a rózsákat pedig lássuk el megfelelő mennyiségű és minőségű trágyával. Figyeljünk az árnyliliom, a szarkaláb fiatal hajtásaira, mert a csigák előszeretettel rágcsálják.

Fiatalítsuk meg elöregedett évelőinket. Ássuk ki a növényt, figyeljünk arra, hogy sok gyökér legyen rajta. Osszuk szét a növényt öklömnyi darabokra, úgy, hogy a friss hajtások ne sérüljenek. Az elöregedett kopasz részéket dobjuk a komposztba. Az újonnan nyert növényeket ültessük humusszal dúsított új helyre.

ribizli1Májusban érdemes a ribizli és az egres szaporításával (bújtatással) foglalkozni. Elültethetjük a cserepes málnát, a vesszőket pedig egészen térdmagasságig vágjuk vissza. Amint beindul a földi eper gyümölcsképződése, tegyünk szalmát alá, hogy meggátoljuk a rothadást. A gyümölcsfák alatti földet gyomtalanítsuk és vessünk alá sarkantyúkát.

Miután elültettük a fejes salátát, takarjuk le zöldséghálóval. Amennyiben zsenge karalábé gumót szeretnénk, ne feledkezzünk meg az öntözéséről.

csicseriborso1A csicseriborsó az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen tápanyag-forrása. 100 gramm csicseriborsó fedezi a napi vas, magnézium és szelén szükségletünk 50%-át. Nemcsak az emberi szervezet számára jótékony hatású, hanem a kert talajának termőképességét is javítja. Mint a pillangós növények általában, a csicseriborsó is nitrogénmegkötő képessége révén jó szolgálatot tesz a zöldség-ágyásban. Fagyos szentek elmúltával sort keríthetünk a vetésre. Lazítsuk fel a talajt gereblyével, a szemeket vessük el 10-15 cm távolságra 2-3 cm mély barázdákba, 20 cm-es sortávra. Vetés után 8-12 héttel már szedhető.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016