Kertgondozás - november

crocus001Díszkert

A pázsitról távolítsuk a lehullott faleveleket. Az ágyásokon maradhat némi lomb, talajtakaróként és tápanyagként is jó szolgálatot tesz. A tavaszi évelőket – szívvirág, harangláb – november elején elültethetjük. Ne feledkezzünk meg a hagymás virágokról sem: a korán nyíló krókuszt és hóvirágot, a később viruló nárciszt és tulipánt, sőt a nyár elején virágzó díszhagymát és Camassiat (prérigyertyát) is most kell elültetni.

A kisebbeket érdemes nagy tömegben telepíteni, hiszen akkor lesz igazán látványos. A virághagymákat kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint a hagyma nagysága. Az ültetéshez az 5-10 °C közötti az ideális hőmérséklet. Figyeljünk rá, hogy a talaj ne legyen túl nedves, és a megfelelő vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie. A tápanyagban szegény talajt dúsítsuk komposzttal.

November elején a rózsatöveket takarjuk be földdel, hogy az éjszakai lehűlés ne tegyen kárt benne. Most jött el az ideje a szabadgyökerű sövénynövények elültetésének, a legigénytelenebb sövénynek való cserjéről itt olvashat. A liliomhagymák is várják a cserépbe ültetést, azonban óvjuk őket a nedvességtől, tegyük száraz, esőtől védett helyre.

A balkonládák nyári virágait cseréljük le őszi kompozícióra: az egyre népszerűbb hanga mellé ültethetünk rózsaszín hóbogyót, árvácskát, törpe tollborzfüvet. Ha éjszakai fagy várható, a cserepes őszi krizantémot és a nem fagytűrő fűszernövényeket (bazsalikom, citromfű, gyümölcsillatú zsálya) vigyük védett helyre, a házba vagy a télikertbe.

Haszonkert

Amennyiben maradt még az ágyásban éretlen paradicsom, a teljes növényt ássuk ki, szabadítsuk meg a levelektől és meleg, száraz helyen, fejjel lefelé lógassuk fel. A másik lehetőség, hogy a termést egyenként vágjuk le rövid szárral és újságpapírba csomagolva várjuk meg, ameddig megszínesedik.

Amennyiben nyáron vetettünk endívia salátát, azt most már le lehet szedni. A téli dughagymát finomszemcsés földbe, napos ágyásba ültessük el kb. 8-10 cm távolságra, 2 cm mélyre. A metélőhagymát ássuk ki, kézzel osszuk szét, majd rövidre vágott zölddel ültessük cserépbe, így benn a házban tovább hajtathatjuk.

A kiürült ágyásokat bevethetjük őszi búzával és őszi rozzsal, így meg is oldottuk a zöldtrágyázást.

korte2Mielőtt a szabadgyökerű gyümölcsfákat elültetnénk, egy napig áztassuk vízbe. A lehullott gyümölcsöket minél előbb szedjük fel, a hibás, beteg termést dobjuk el. A diót se hagyjuk sokáig a nedves füvön, mert dohos lesz az íze. A birsalmát akkor szüretelhetjük, ha a héja elveszti a piheszőröket és szép meleg sárga színe lesz.

Az őszi körtéket akkor kell leszedni, amikor fajtától függően a héjuk pirosasra, sárgásra színeződik. Ha kevéssel színváltás előtt leszedjük a körtét, 6-8 hétig tudjuk tárolni. A hónapokig tárolható téli fajtákat minél később szedjük le, annál jobb. A gyümölcsben a cukor-, íz-, és illatanyagok elraktározódnak, majd a hűvös pincében elnyeri végleges, zamatos aromáját. 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016