Kertgondozás - október

rhododendron1Díszkert

Október végéig ültethetünk olyan örökzöld cserjéket, mint a rododendron, a babérmeggy, a magyal. Arra figyeljünk, hogy a tél beálltáig begyökeresedjenek, így az enyhébb téli napokon felvett nedvességet tudják párologtatni. A gyökeresedés időszakában ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről.

A legtöbb örökzöld kedveli a savanyú talajt, de megfelelő mennyiségű tápanyaggal ellátott kerti földben is jól fejlődnek. Amennyiben száraz vagy homokos a kertünk talaja, valamilyen borókafélét válasszunk. Olyan mélyre ültessük a növényt, amilyen mélyen a konténerben volt. A földlabdás örökzöldet pedig úgy telepítsük, ahogyan a faiskolában nevelkedett. Az elültetett örökzöld talaját érett komposzttal vagy fűnyesedékkel takarjuk be, így megóvjuk a kiszáradástól.

Az előhajtatott kétéves tavaszi virágainkat, mint például az árvácskát kiültethetjük a végleges helyére. A gyengén virágzó vagy nagyra nőtt tavaszi évelőkön elvégezhetjük a tőosztást. Ha a dália virágait levágjuk, meg tudjuk hosszabbítani a virágzási időszakot. A kerti tóba hullott faleveleket rendszeresen halásszuk ki vagy feszítsünk ki fölé hálót.

A rendszeres gyepszellőztetés – tavasszal és ősszel – megnöveli a gyep élettartamát. A gyepszellőztetéssel eltávolítjuk az elhalt részeket, a nyirkos területeken pedig újra oxigénhez jut a fű. Az elöregedett gyepet gyepszellőztetés után úgy tudjuk felújítani, ha négyzetméterenként 2-3 dkg fűmagot kiszórunk, utána pedig jól belocsoljuk.

Hidegre érzékeny, mediterrán származású dézsás növényeinket – banáncserje, hibiszkusz, selyemmályva – 10 °C körüli hőmérsékletnél már be kell költöztetni a téli kertbe. Az évek során hatalmasra nőtt dézsás növényeknél előfordulhat, hogy már nem férnek el a házban vagy télikertben, ilyenkor vehető igénybe a teleltetési szolgáltatás. Bérleti díj ellenében megfelelő helyen szakértő gondozással átteleltetjük kedvenc dézsás növényeit.

Haszonkert

almafa1Októberben a gyümölcsösben mi mást is tehetnénk, mint szüretelünk. Nemcsak az alma-, körte-, szőlő- és diószüretnek jött el az ideje, hanem érik már a mandula, a mogyoró, a naspolya. A mogyoró akkor érett, amikor rázásra magától lehull az ágról, az alma pedig akkor, amikor kettévágva fekete a magja.

Általános tévhit, hogy a diófát alaposan meg kell verni, hogy következő évben jól teremjen. Ennek pont az ellenkezője igaz, ha nem bánunk óvatosan az ágakkal, megsérülnek a jövő évi termőrügyek. A lehullott dió rögtön szedjük fel, távolítsuk el a zöld héját. Az így megtisztított diót szellős helyen minél előbb szárítsuk ki, hogy ne dohosodjon be.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016