Kertgondozás - szeptember

korallberkenyeItt az ideje, hogy elültessük a korallberkenyét. Mivel örökzöld bokor, ezért a nyár vége kiváló időszak a telepítésre, hiszen még a tél beálltáig be tud gyökeresedni. Olyan helyet keressünk neki, hogy a kifejlett növény 3-4 méteres magassága és hasonló szélessége elférjen. Kb. kétszer nagyobb ültető gödröt ássunk, mint amekkora a növény gyökérlabdája. Ültetés után alaposan öntözzük meg.

A nyáron virágzó bokrokat szabadítsuk meg az elnyílt virágoktól, és ha szükséges, ritkítsuk ki. A nyári virágokat utoljára lássuk el tápoldattal, az elvirágzott évelőket pedig visszavághatjuk. Már most elültethetjük a császárkoronát és a királyliliomot. A kerti tó túlburjánzott növényeit ritkítsuk meg. Eljött az ideje a babérmeggy sövény második metszésének is. Metszés után ne feledkezzünk meg az öntözésről, feltéve, ha már kiszáradt a rengeteg eső után a talaj.

Szeptember elejétől a muskátli trágyázását abbahagyhatjuk, így a hajtások megerősödnek a kiteleltetéshez. A sétányrózsáról és az oleánderről folyamatosan távolítsuk el az elhervadt virágokat, különben a terméskezdeményekre fordítják feleslegesen az energiát.

Haszonkert

foldi-eperSzeptember eleje az utolsó időpont, hogy földiepret ültessünk. Elültetés előtt locsoljuk meg a palántákat, ássunk mindegyiknek gödröt, helyezzük bele a palántát, majd nyomkodjuk le a földet körülötte. Elültetés után három héttel szerves bogyós gyümölcs trágyával lássuk el.

A cseresznyefát metsszük meg, azonban egyszerre nem távolítsunk el túl sok ágat, mert a fa erős gyantafolyással reagál a drasztikus beavatkozásra. Szeptember eleje a legalkalmasabb időpont a gyümölcsfák beoltására. A fiatal gyümölcsfákat óvni kell a fagytól, a fagytűrő képességüket káliumos trágyázással lehet megnövelni. A diófát is meg lehet már hónap elején metszeni, az egresbokrot szüretelés után érdemes kiritkítani.

repceA zsályáról a 6-8 cm-es hajtásvégeket vágjuk le dugványnak. Ha most ültetünk karfiolt és brokkolit, ősszel is lesz friss zöldség a kertünkben vagy elvethetjük a téli zöldhagymát is. Amennyiben már nem szeretnénk ültetni semmit, az üresen maradt ágyásokat vessük be gyorsan növő zöldtrágya növénnyel.

A zöldtrágyának szánt növényeket (olajretek, takarmányrepce) azért termesztjük, hogy a zöld részeket a földbe forgatva javíthassuk a talaj szerkezetét, biológiai és fizikai állapotát. A zöldtrágya hozzájárul a szerves anyag mennyiségének növeléséhez, és védi a talajfelszínt az eróziótól. 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016