rozsa002A rózsa kertünk legszebb éke, legyen szó dúsan virágzó sövényrózsáról vagy nagy virágú tearózsáról, akár magas törzsű fajtáról, az éjszakai fagyok, a hajnali mínuszok beköszöntével gondoskodnunk kell róluk, hogy jövőre is elkápráztatassanak csodás virágaikkal és mámorító, édes illatukkal.

gyepapolasTavasz

A téli időszak alatt elhalt levelek, növénymaradványok, a nagy mennyiségű hó hatalmas terhelést jelent a gyep számára, ezért előfordul, hogy tavasszal kopottas, szürkésbarna árnyalatú foltokat fedezünk fel rajta. Tisztítsuk meg finom gereblyével vagy lombseprűvel, esetleg lombszívóval. Megtörténhet az első fűnyírás is.

nyari-kertHa nem foglalkoztunk a téli előhajtatással, még mindig esélyünk van virágözönnel színesíteni kertünket. A legtöbb nyári virág magját közvetlenül a szabadágyásba is elvethetjük. Fontos, hogy alaposan készítsük elő a talajt, tisztítsuk meg a gyomnövényektől, illetve termőföld bedolgozásával biztosítsunk megfelelő tápanyag-ellátást.

hunyor1A hunyor korai virágaival megörvendeztet bennünket, azonban a télizöld lombja tavasz elejére kevésbé vonzó. A tél végére a tavalyi leveleket barna foltok csúfítják el, ezért egyenként vágjuk le tőből, de ügyeljünk az új levél- és virághajtásokra, hogy ne sérüljenek. Ha megszabadítjuk a hunyort a foltos levelektől, a betegség nem tud tovább terjedni, és a virágok is jobban fognak érvényesülni.

Amikor már nem fenyeget hosszabb fagyos időszak, elkezdhetjük az évelők tőosztását. A tőosztást mindenképp a kora tavaszi időszakban végezzük, mert ilyenkor még az új hajtások épphogy megmutatkoznak. Az ásóval ássuk körbe a teljes gyökérlabdát, majd az évelőt felezzük, negyedeljük meg. A későbbi jó fejlődéshez legalább öklömnyi méretű darabokra van szükség. A szétosztott töveket ültessük új helyükre, a földet nyomogassuk le körülötte, és alaposan öntözzük meg.

hibiscusTél végén metsszük meg a hibiszkuszt, de erre csak akkor van szükség, ha szabálytalanul növekszik, a közepe csupasz vagy túl nagy lett. Minden elöregedett, elpusztult ágat tőből levághatunk, így ismét friss erőre kap a növény.

A meghagyott egészséges ágakat is visszavághatjuk fél-, egyharmad hosszra. A középső ágat hagyhatjuk hosszabbra, az oldalágakat pedig vágjuk közepesre vagy rövidre, így a hibiszkusz megtartja eredeti, természetes formáját. Az évenkénti visszavágás kedvez a virágzásnak és a növény dúsabbá válásának.

taprudA tavaszi sarjadás előtt szükséges a zöld és virágos növények tápozása, melyhez többféle megoldást választhatunk:

  • a táprúd hosszabb időn keresztül adja le a tápanyagot, azonban ehhez a közel kell a gyökérhez helyezni,
  • a tápoldat beszivárog a földbe, 2 hetente, havonta szükséges adagolni, hogy megfelelően kifejtse a hatását,
  • a tápgolyó használatával hónapokra elláthatjuk minden fontos tápanyaggal a növényeinket. Ehhez fúrjunk lyukat ültető pálcával a gyökérlabda közelébe, helyezzük bele a tápgolyókat, takarjuk be földdel és alaposan öntözzük meg.

A salátaboglárka kiemelkedő C-vitamin tartalmának köszönhetően a népi gyógyászat kedvelt növénye. Már januárban életre kel, szív alakú levelei hirtelen beborítják a talajt. Zsenge leveleit virágzás előtt kell levágni, melyből C-vitaminban gazdag salátát készíthetünk. A zárt virágrügyeket is el lehet fogyasztani, azonban virágzás kezdetén már a mérgező glikozidok miatt nem szabad a levelét sem megenni, mert émelygést, hasmenést okoz.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Vagy hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016

lemoso-permetezesA legelső és legfontosabb kerti teendő a tavaszi lemosó permetezés. Amennyiben nem szeretnénk vegyszeres kezelésnek alávetni növényeinket, a mezőgazdasági üzletekben számos olyan szer kapható, amely ökológiai gazdálkodásban is használható, például a Bordói lé+kén, az Olajos rézkén és az Agrokén.

teli-madaretetoPihenjünk! Nem muszáj feltétlenül munkát keresni a kertben, főként, ha belepte a hó. Mindenesetre a madáretetőhöz érdemes kimenni, kitakarítani és feltölteni élelemmel. Átnézhetjük a vetőmag készletünket, megtervezhetjük, hogy mit szeretnénk ültetni, és ha kifogytunk a vetőmagból, még idejében pótolhatjuk. Tervezésnél ne feledkezzünk meg az egyéves fűszernövényekről, a korianderről, a kaporról vagy a köményről.

teli-jazminA kerti utak biztonságos használatához szórjunk rá homokot vagy kőzúzalékot, így csúszásveszély nélkül járhatunk rajta. A fagyos gyepre azonban ne lépjünk rá, mert a fűszálak könnyen letörhetnek. Amikor folyamatosan fagypont alatti hőmérsékletet mérünk, a kerti tó vizét rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, vágjunk rajta léket.

crocus001Díszkert

A pázsitról távolítsuk a lehullott faleveleket. Az ágyásokon maradhat némi lomb, talajtakaróként és tápanyagként is jó szolgálatot tesz. A tavaszi évelőket – szívvirág, harangláb – november elején elültethetjük. Ne feledkezzünk meg a hagymás virágokról sem: a korán nyíló krókuszt és hóvirágot, a később viruló nárciszt és tulipánt, sőt a nyár elején virágzó díszhagymát és Camassiat (prérigyertyát) is most kell elültetni.

rhododendron1Díszkert

Október végéig ültethetünk olyan örökzöld cserjéket, mint a rododendron, a babérmeggy, a magyal. Arra figyeljünk, hogy a tél beálltáig begyökeresedjenek, így az enyhébb téli napokon felvett nedvességet tudják párologtatni. A gyökeresedés időszakában ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről.

korallberkenyeItt az ideje, hogy elültessük a korallberkenyét. Mivel örökzöld bokor, ezért a nyár vége kiváló időszak a telepítésre, hiszen még a tél beálltáig be tud gyökeresedni. Olyan helyet keressünk neki, hogy a kifejlett növény 3-4 méteres magassága és hasonló szélessége elférjen. Kb. kétszer nagyobb ültető gödröt ássunk, mint amekkora a növény gyökérlabdája. Ültetés után alaposan öntözzük meg.