Kertgondozás - augusztus

levendula3Díszkert

Mivel a levendula elvirágzott, érdemes kézi sövényvágóval formára nyírni a növényt. A virágzat alatt elhelyezkedő első levélig vágjuk vissza a szárakat, mert ennél mélyebbre vágva megfosztjuk a virágot a természetes téli védelemtől. A fás részekbe pedig egyáltalán ne nyessünk bele, mert nehezen vagy egyáltalán nem fog újra hajtani.

Bővebben: Kertgondozás - augusztus

Kertgondozás - július

fuvesites-magvetessel5Rengeteg tennivaló akad a nyár közepén a kertünkben. Az elvirágzott bazsarózsát tisztítsuk meg az elhervadt virágoktól, ugyanígy a hagymás növények leveleit is el kell távolítanunk. A kerti tóban a vízminőséget és a vízszintet is folyamatosan ellenőrizzük, a párolgási veszteséget pótolnunk kell. Amennyiben magvetéssel szeretnénk füvesíteni, július eleje az utolsó időpont, amikor még megtehetjük.

Bővebben: Kertgondozás - július

Kertgondozás - június

dalia-pillangoDíszkert

A májusban cserépbe ültetett dáliagumókat kiültethetjük a már megfelelően felmelegedett szabadföldi ágyásokba. Az előhajtatott nyári virágokat ültessük át virágedényekbe. Azokat az évelő növényeket, melyek szétesésre hajlamosak, lássuk el az erre alkalmas növénytámasztékkal, sőt a futónövényeinket is fel kell már kötöznünk. Ahhoz, hogy a pázsitunk egész nyáron gyönyörű zöld legyen, itt az ideje megtrágyázni.

Bővebben: Kertgondozás - június

Kertgondozás - május

hunyorMájusban rengeteg munka vár minket a kertben, azonban a teendők elvégzése után gyönyörködhetünk és élvezhetjük a pompás kertünket. Az évelőágy csak akkor szép, ha teljes mértékben gyommentes.

Ugyan a májusi eső aranyat ér, azonban a csapadék hatására nemcsak a haszon- és dísznövényeink indulnak rohamos növekedésnek, hanem a gyomnövények is. A folyamatos gyomlálás nem pusztán a látvány miatt fontos. A gyomok elszívják növényeink elől az értékes tápanyagot és nedvességet, szabaduljunk meg tőlük minél előbb.

Bővebben: Kertgondozás - május

Kertgondozás - áprilils

A hibrid tulipánok különböző fajtái már kora tavasztól virágzanak. Az alacsonyabb botanikai tulipánok már április elejétől virulnak, míg a magasra növő kerti tulipánok inkább májusban kezdenek pompázni. A kék kivételével szinte minden árnyalat megtalálható, azonban a kerti tulipánok leggyakrabban piros és sárga virágokat hoznak.

Bővebben: Kertgondozás - áprilils

Vetés március végén

palantak1Bár kissé visszahűlt a levegő (március végén ez a normális, nem a 21 °C), itt az ideje a vetőmagos tasakok kibontásának. Amennyiben február közepén a paprika és a padlizsán magját nem vetettük el, a túl hosszú termesztési időszak miatt inkább vegyünk majd május közepe táján palántákat.

Bővebben: Vetés március végén

Kertgondozás - március

Aranyvessző (Forsythia), gyönyörű sárgában pompázik, és egyértelműen tudtunkra adja a tavasz eljövetelét. Akkor hoz rengeteg virágot, ha napos helyre ültetjük. Aranysárga virágai a vessző teljes hosszában nyílnak, így elvirágzás után vágjuk vissza a hosszúra nyúlt gallyakat. Ekkor már elvégezhetjük az ifjítást is.

Bővebben: Kertgondozás - március

Kertgondozás - február

Díszkert

Már februárban már el kezd nyílni a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens). Szabadon az Északi-középhegység gyertyános tölgyeseiben él, amennyiben kertbe ültetjük, félárnyas, árnyas helyet keressünk neki. A meszes talajt kedveli. Beporzás után a virága sokáig nem hervad el.

Bővebben: Kertgondozás - február

Kertészkedés télen

gesztenyeHa itt van az ősz, igyekszünk kertünket felkészíteni a pihenésre, a hidegre, a fagyra. Nem is gondolnánk, hogy néhány tevékenységet a téli hónapokban is elvégezhetünk a kertben.

Amennyiben az ősz derekán ültetünk örökzöldeket, például fenyőt, thuját, rozmaringot, télen is gyönyörködhetünk bennük. Kevesen tudják, hogy léteznek télen is virágzó növényeink, ilyen a hunyor és a téli jázmin, amelyektől a kertünk érdekessé válik.

Bővebben: Kertészkedés télen

Gyümölcsfa ültetés

cseresznyefaNagyvárosok kertjei kis alapterülettel rendelkeznek, így a nagy helyigényű gyümölcsfákról lemondunk helyhiányra hivatkozva. Pedig már ültethetünk olyan alacsony, bokor alakú fákat, amelyek kis helyet igényelnek, valamint olyan alma- és körtefajtákat, amelyek bármilyen alakra metszhetők. Ezen kívül az a lehetőség is fennáll, hogy sövényként gyümölcsbokrot ültessünk. A „térelválasztóként” funkcionáló gyümölcsbokor rendkívül hasznos, hiszen friss gyümölcsöt szedhetünk nap mint nap a családnak.

Bővebben: Gyümölcsfa ültetés