kék cinegeA tél közeledtével fontos feladatunkká válik a nálunk telelő madarak etetése, illetve itatása. Az etetését az első fagyok beállta előtt kezdjük el és egészen március végéig folytassuk. A madarak etetése azért nélkülözhetetlen, mert kis testű madaraink egy-két napos éhezés után elpusztulnak. A kertekben, ablakokban, erkélyeken elhelyezett madáretetőbe tegyünk olajos magvat (dióbél, napraforgómag, tökmag, kendermag). Amennyiben elkezdjük a madarak etetését, azt tavaszig folytatnunk kell, hiszen ilyenkor a madarak már önállóan nem képesek élelmet szerezni.

Adhatunk a madaraknak az olajos magvakon kívül sótlan szalonnát, szalonna bőrét, faggyút, madárkalácsot. Kenyeret, morzsát viszont soha ne adjunk, mert bélhurutot okoz.

Madárkalács készítése: tiszta kis lábosban melegítsünk faggyút vagy zsírt, keverjünk bele tökmagot, napraforgómagot és apróra vágott dióbelet. Keverjük jól össze, majd várjuk meg, míg teljesen megdermed. A megkeményedett faggyút vegyük ki az edényből, rakjuk hálóban és már ki is függeszthetjük a kertbe.

A madárbarát kert nem pusztán egy madáretető és madáritató kihelyezését jelenti. A madárbarát kert megtervezésénél olyan növények telepítését helyezzük előtérbe, melyeket kedvelnek a cinegék, a rigók, a verebek, az őszapók, a meggyvágók stb.

Amennyiben egy kisebb a gyepfoltot kaszálatlanul hagyunk, élőhelyet biztosítunk a gilisztának, rovaroknak, melyek táplálékul szolgálnak a vörösbegynek, a fekete rigónak és az énekes rigónak.  Sövény telepítésénél olyan őshonos fajok jöhetnek szóba egy madárbarát kertben, mint a galagonya, a mogyoró és a magyal. Nemcsak táplálékot, hanem búvóhelyet is biztosítanak ezek a bokrok. Az őshonos fafajták pedig táplálékot és élőhelyet biztosítanak számos rovarnak és hernyónak, melyek kitűnő táplálékul szolgálnak a madaraknak. A bodza, a magyal és a madárbirs bogyós termése kedvelt tápláléka a rigónak.

A madárbarát kert növényeinek telepítése előtt az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk: csak búvóhelyet vagy táplálékot is szeretnénk biztosítani a madaraknak.

galagonyaFészkelésre alkalmas növények: lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs.

Fészkelésre is alkalmas védőcserjék: közönséges boróka, mogyoró, galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.

Táplálékot is adó fajok: lucfenyő, erdei fenyő, fekete eperfa, fehér eperfa, madárberkenye, házi berkenye, madárbirs, tűztövis, galagonya, kökény, vadcseresznye, húsos som, fekete bodza.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016