Szobanövények gondozása

szobanovenyA téli időszak gyakran tesz kárt a leggondosabban ápolt szobanövényeinkben is. Ennek az alábbi okai lehetnek:

  • kevés fény - télen korán sötétedik, a hideg ellen úgy védekezünk, hogy behúzzuk a sötétítőfüggönyt, leeresztjük a redőnyt. Ezzel azonban hatalmas kárt okozunk növényeinknek. Amennyiben van déli fekvésű szobánk, helyezzük oda a dísznövényeinket. A déli fekvésű szobában jutnak a legtöbb fényhez, ez különösen fontos a télen is virágzó növények számára.
  • száraz levegő - télen a fűtés miatt a levegő túl szárazzá válik, ez kedvelt növényeink pusztulásához vezethet. Ez ellen párásítással tudunk a legkönnyebben védekezni. Helyezzünk a radiátorokra párologtatókat, szórjunk a növények földjére agyag granulátumot, amely gyorsan elpárologtatja a nedvességet. Kisebb cserepes növényeinket egy murvával megszórt tálcára is állíthatjuk. A murva szintén jól párologtatja a nedvességet. Ezentúl szobai permetezővel nedvesíthetjük a növények leveleit.
  • huzat és hideg - szellőztetésre télen is szükség van, azonban arról gyakran megfeledkezünk, hogy az ablak közelében lévő növényeink megfáznak a hideg levegőtől. Amikor szellőztetünk, a növényeket vigyük távol az ablaktól vagy helyezzük át másik, zárt helyiségbe.
  • poros levelek - télen a bezárt ajtók, ablakok és a fűtés miatt nagyobb a por a lakásban, mint a tavaszi, nyári hónapokban. Ez a szálló por a növények leveleire rakódik, a légzőnyílásokat eltömíti, mely szintén a növény pusztulásához vezethet. Kéthetente, havonta érdemes nedves törlőruhával megtisztítani a leveleket, kisebb növényeket a fürdőkádba állítva le is lehet zuhanyozni.

Dézsás növények teleltetése

leander1Magyarországon is nagyon kedveltek a dézsás növények, melyeket tavasztól őszig a kertben tartunk. Ezek a növények mediterrán országokból származnak, ezért az első fagyok beállta előtt érdemes védett helyre vinnünk őket.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy télen is szükségük van némi öntözésre. Ha hónapokig rá sem nézünk a növényekre, kiszáradnak, tavaszra akár el is pusztulhatnak. Ugyanilyen hiba, ha túlöntözzük a növényeket. Beteleltetés előtt érdemes átvizsgálni, hogy nincsenek-e kártevők a növényen, mert a teleltetés ideje alatt elszaporodhatnak, a növény pusztulásához vezethetnek.

Amennyiben Ön nem rendelkezik megfelelő hellyel, hogy dézsás növényei átteleltesse, vagy szobanövényei ápolásában szeretne segítséget kérni, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016