Tavaszi előkészületek a kertben

lemoso-permetezesA legelső és legfontosabb kerti teendő a tavaszi lemosó permetezés. Amennyiben nem szeretnénk vegyszeres kezelésnek alávetni növényeinket, a mezőgazdasági üzletekben számos olyan szer kapható, amely ökológiai gazdálkodásban is használható, például a Bordói lé+kén, az Olajos rézkén és az Agrokén.

A rügyfakadáshoz közel, legalább 5-10 °C fokos hőmérsékleten végezzük el a lemosó permetezést, mert ekkor a legeredményesebb. A permetezés hatására elpusztulnak a gombák és rovarok áttelelő szaporulatai, így azonnal gátat vetünk az elburjánzásnak. A permetezést mindenképp metszés után végezzük el, lemosásszerűen. A lehullott lombot gereblyézzük össze és semmisítsük meg, hiszen rengeteg kórokozó rejtőzhet bennük.

gyepszelloztetesMárcius elején vessük el a paradicsom, a paprika és a padlizsán magját, melyeket 18-20 °C-os helységben jó eséllyel nevelhetünk. Vethetünk egynyári virágokat is, büdöskét vagy kakastaréjt, melyhez használjunk általános virágföldet.

Márciusban eljön az ideje a gyepfelújításnak is. A ledöngölt, mohás fűfelületet meg kell szellőztetni. Kis felületen el lehet végezni a munkát egy szellőztető gereblyével is, azonban nagyobb felületen inkább acélrugós vagy késes gépet használjunk. A gyepszellőztetés lényege az, hogy fellazítja a levegőtlen felső réteget, felszaggatja a mohát, és megdolgozza a fűcsomókat is, így serkentve növekedésüket. Szellőztetés után kisebb-nagyobb kopasz foltok keletkezhetnek, azonban ezt felülvetéssel el tudjuk tüntetni. Ilyenkor érdemes komplex műtrágyával megszórni a gyepet, mert így egész évben biztosított a megfelelő tápanyag-ellátás.

Amint elmúltak a fagyok, kibonthatjuk a hideg elől eltakart rózsákat és azokat a mediterrán növényeket, melyek kiültetve is átvészelik az enyhébb hideget. A rózsát kitakarás után metsszük meg, figyeljünk a törött és sérült részek eltávolítására, valamint a megindult hajtások épségére.

metszes-tavasszalSzórhatunk műtrágyát is a földre, melyet a növényről lebontott földdel együtt be is gereblyézünk, így a rózsa is egész évben hozzájut a szükséges tápanyaghoz. A maradék lemosó permettel a rózsát is lefújhatjuk, így sok gombás betegségtől megóvjuk. Ilyenkor igényel metszést a nyári orgona vagy a selyemmirtusz, azonban az aranyvesszőhöz és a júdásfához már ne nyúljunk, hiszen a virágok vesszőn nyílnak, a metszéssel a virágokat vágnánk le.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016