mutragyazasAmint vége a karácsonyi ünnepeknek, a szilveszteri partynak, azonnal a tavaszt várjuk. Pedig a január, február gyakran nagy havazást hozhat. A természet mégis ébredezik, hiszen a hóvirág már kidugja fejét a hótakaró alól. Innen rögtön eszünkbe jutnak a kertben elvégzendő munkák.

Gyepünk tavasszal tragikus képet mutathat, de az alábbi teendőkkel újból haragoszölddé varázsolhatjuk.

Műtrágyázás: a gyepnek sok tápanyagra van szüksége, ezért március-április folyamán hosszú hatástartalmú műtrágya kijuttatása szükséges. Nedves fűre soha ne szórjunk tápot, mert megperzselődhet.

Fűnyírás: 3,2–5cm-nél ne vágjunk alacsonyabbra, mert sárga foltok keletkezhetnek.

Gyepszellőztetés: a talaj levegőtlenségén tudunk ezzel javítani, és amennyiben kombináljuk műtrágyával, pár hét alatt szép zöld gyepet kapunk.

A téli károsító a hó alatt a penész, ezt tavasszal szellőztetéssel és trágyázással tudjuk megszüntetni.
 
Talajfertőtlenítés


Tavaszi feladatok közé tartozik a talajfertőtlenítés, mert a talajban többféle kártevő (cserebogár pajor, lótücsök, lószúnyog, vincellér bogár, stb.) él és szaporodik. Tavasszal minden, friss növényi részt megrágnak, tönkretesznek. A kiszórt szereket sekélyen be kell művelni a talajba és – ha az száraz, akkor – meg kell öntözni, mert száraz talajban a vegyszerek nem oldódnak fel.

A magvetésre, palántázásra használt földben rendszerint vannak palántadőlést okozó gombák is. Ezek ellen a talajt egy-két órára tegyük forró sütőbe (előtte öntözzük be, mert a forró gőznek kell hatnia), ezzel fertőtlenítjük. Ugyanezt a célt vegyszerekkel is elérhetjük, hiszen nagy mennyiségű földet nem tudunk ilyen módon fertőtleníteni.

A talajfertőtlenítés helyett érdemes csávázott vetőmagot használni. A csávázás lényege, hogy a magvakat még vetés előtt rovarölő és gombaölő szerekkel kezelik, így ellenáll a talajban élő kártevőknek.

Permetezés

A télvégi lemosó permetezés fő célja, hogy rovarkártevők áttelelő alakjait (atkák, molyok, levéltetvek, pajzstetvek), illetve a gombakártevőket elpusztítsuk. A lemosó permetezést a téli fagy elmúltával, azonban még a rügyfakadás előtt érdemes elvégezni. A munkálatot szélcsendes időben hajtsuk végre, így biztosíthatjuk azt, hogy a vegyszer jobban megtapadjon a fákon. Előtte azonban a legfontosabb feladat, hogy metsszük meg a fákat, távolítsuk el a beteg hajtásokat.

A metszésről bővebben ITT olvashat!

Figyelni kell arra, hogy bőséges lével, lemosásszerűen permetezzünk és a fa minden eldugott részére jusson növényvédőszer. A télvégi permetezés környezetbarát, hiszen szelíd szerekkel történik olyankor, amikor a kertek még néptelenek.

Gyomirtás

Sok bosszúságtól óvjuk meg magunkat, ha tavasszal a gyomirtás is elvégezzük. A gyomok gazdanövényei a kártevőknek és betegségeknek, illetve növényeinktől elszívják a tápanyagot. Az idejében végzett talajlazítás, a kapálás, szükség esetén a gyomirtó használata megakadályozza a gyomok nagymértékű elszaporodását.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Vagy hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016