Tavaszi praktikák

hunyor1A hunyor korai virágaival megörvendeztet bennünket, azonban a télizöld lombja tavasz elejére kevésbé vonzó. A tél végére a tavalyi leveleket barna foltok csúfítják el, ezért egyenként vágjuk le tőből, de ügyeljünk az új levél- és virághajtásokra, hogy ne sérüljenek. Ha megszabadítjuk a hunyort a foltos levelektől, a betegség nem tud tovább terjedni, és a virágok is jobban fognak érvényesülni.

Amikor már nem fenyeget hosszabb fagyos időszak, elkezdhetjük az évelők tőosztását. A tőosztást mindenképp a kora tavaszi időszakban végezzük, mert ilyenkor még az új hajtások épphogy megmutatkoznak. Az ásóval ássuk körbe a teljes gyökérlabdát, majd az évelőt felezzük, negyedeljük meg. A későbbi jó fejlődéshez legalább öklömnyi méretű darabokra van szükség. A szétosztott töveket ültessük új helyükre, a földet nyomogassuk le körülötte, és alaposan öntözzük meg.

hibiscusTél végén metsszük meg a hibiszkuszt, de erre csak akkor van szükség, ha szabálytalanul növekszik, a közepe csupasz vagy túl nagy lett. Minden elöregedett, elpusztult ágat tőből levághatunk, így ismét friss erőre kap a növény.

A meghagyott egészséges ágakat is visszavághatjuk fél-, egyharmad hosszra. A középső ágat hagyhatjuk hosszabbra, az oldalágakat pedig vágjuk közepesre vagy rövidre, így a hibiszkusz megtartja eredeti, természetes formáját. Az évenkénti visszavágás kedvez a virágzásnak és a növény dúsabbá válásának.

taprudA tavaszi sarjadás előtt szükséges a zöld és virágos növények tápozása, melyhez többféle megoldást választhatunk:

  • a táprúd hosszabb időn keresztül adja le a tápanyagot, azonban ehhez a közel kell a gyökérhez helyezni,
  • a tápoldat beszivárog a földbe, 2 hetente, havonta szükséges adagolni, hogy megfelelően kifejtse a hatását,
  • a tápgolyó használatával hónapokra elláthatjuk minden fontos tápanyaggal a növényeinket. Ehhez fúrjunk lyukat ültető pálcával a gyökérlabda közelébe, helyezzük bele a tápgolyókat, takarjuk be földdel és alaposan öntözzük meg.

A salátaboglárka kiemelkedő C-vitamin tartalmának köszönhetően a népi gyógyászat kedvelt növénye. Már januárban életre kel, szív alakú levelei hirtelen beborítják a talajt. Zsenge leveleit virágzás előtt kell levágni, melyből C-vitaminban gazdag salátát készíthetünk. A zárt virágrügyeket is el lehet fogyasztani, azonban virágzás kezdetén már a mérgező glikozidok miatt nem szabad a levelét sem megenni, mert émelygést, hasmenést okoz.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Vagy hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016