pellai-mozaik1Az ókori Görögországban és Rómában az i.e. 5. században gyönyörű művészeti alkotások készültek kavicsból. Mindkét tengerparti birodalom bőségesen el volt látva szebbnél szebb, a víz által partra sodort kövekkel. A kavicsból kirakott térburkolat sajátossága, hogy a szemeket sok cement kötötte össze. Az ábrák darabos vonalvezetésűek voltak. Az összhatás javítása érdekében például a pellai kavicsmozaikban élével beágyazott ólomlemezeket alkalmaztak.

Később európai nagy parkokban is készítettek hasonló kavicsmozaikokat, azonban kis kreativitással saját kertünket is díszíthetjük ilyen művészeti alkotással.

A kavicsokat a morajló tenger vagy a zúgó folyó görgeti magával, míg az egymáshoz ütődés, csiszolás alakítja ki végleges formáját. Találhatunk köztük egyszínű szürkét, bézs alapú márványmintásat, tömzsi kereket vagy lapos érmeformájút. Készíthetünk kavicsmozaikot a tipegő kiváltására, de nagyobb felületen a teljes térburkolatot lerakhatjuk kavicsból.

terburkolat-kavicsbol1A számtalan formának és a sokféle árnyalatnak köszönhetően csak a képzeletünk szabhat határt a variációknak. Remek hatást érhetünk el a különböző lerakási irányok kombinációjával.

Ahhoz, hogy tartós kavicsmozaikot készítsünk, megfelelő alapozásra lesz szükség. A laza földréteget távolítsuk el mindaddig, amíg elérjük a kemény talajt. Amennyiben gépkocsi beállót készítünk, az átlagos mélységnek minimum 25 cm-nek kell lennie. A még nagyobb stabilitás érdekében először betonozzunk be egy, vagy nagyobb felülethez több keretet. A kavicsok elmozdulását burkolókőből készült szegéllyel is megakadályozhatjuk.

Az alsó hordozó réteg tömörített sóderból készül, nagyobb felület lerakása esetén nagyon fontos az enyhe dőlésszög kialakítása.

terburkolat-kavicsbolAz élükre állított köveket egymás mellé szorosan beágyazzuk a töltőanyagba. A kompozíciót tervezzük meg előre, és homokfelületen nyugodtan próbálhatjuk ki, hogyan fog mutatni az elképzelésünk. Ha kevésbé vagyunk kreatívak, dolgozhatunk sablonnal is, a végeredményre akkor is büszkék lehetünk.

Első próbálkozásra inkább kezdjük kisebb felülettel vagy kisebb mintával. Kezdjük el a motívumot száraz homok-cement keverékbe kirakni, mely azután köt meg, miután vízzel bepermeteztük. Ha elkészült a mozaik, deszkalappal lenyomva hozzuk egy szintbe a kavicsokat. A kész felületet óvatosan öntözzük meg vízzel, majd két hétig ponyvával letakarva védjük a napsütéstől és az erős csapadéktól.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016