tetokert1A fővárosban és a nagyvárosokban gyakran szűk hely áll rendelkezésünkre, hogy növényeket ültessünk. Az apró terület pedig nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk a kertről, hiszen rengeteg olyan megoldás létezik, amely kis helyen is lehetővé teszik a növényültetést.

Elhelyezhetünk egy balkonon vagy erkélyen néhány muskátlit, fűszernövényeket, míg nagyobb tetőfelületen akár helyes kiskertet is létesíthetünk veteményessel, virágokkal, örökzöldekkel.

Amennyiben a tetőtér kertté alakítása mellett döntünk, építész vagy statikus tanácsát ki kell kérnünk, hiszen a nedves föld nagy súllyal nehezedik a födémre. Ezen kívül a háztulajdonos vagy a lakótársak beleegyezésére is szükségünk van az átalakításhoz.

A tetőkert beépítése megfelelő tervezést és előkészületet igényel. Az építőelemeknek tartósnak kell lenniük, hiszen a tetőkert a szeles, esős időjárásnak kitett terület. A szél és nyáron az erős napsütés miatt gondoskodni kell a megfelelő öntözésről. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a cserepek, tartóedények, magaságyak egész évben gondozást igényelnek.

tetokertA tervezést, a tetőkert kialakítását hasonlóan kell elkészíteni, mintha a nappalit rendeznénk be. Először a kerti bútorok helyét kell eldönteni; a napsütéses vagy árnyékos helyet kedveljük-e, szeretnénk elbújni a kíváncsi tekintetek elől vagy gyönyörködni szeretnénk a végtelen égboltban. A szél ellen mindenképp védekeznünk kell, olykor még a felülről való rálátás ellen is. Ezt egy pergolával oldhatjuk meg a legegyszerűbben.

A következő lépés a növények kiültetése; hordozható tartóedényekbe vagy magaságyakba ültessük őket. Amennyiben a közvetlen talajba való ültetés mellett döntünk, az ágyást könnyű anyagból építsük meg, legalább 30 cm mély, jó minőségű komposztfölddel töltsük fel és gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről. A legegyszerűbb megoldás, ha kavicsréteget terítünk a föld alá. Amennyiben fákat is szeretnénk ültetni, a föld vastagsága legalább 50-60 cm legyen.

A növénytartó edényeknél is fontos szempont a súly, inkább az üvegszálas műanyagot válasszuk, illetve a növények számára szükséges mélységet is tartsuk szem előtt. A cserepeket is először vízelvezető réteggel, utána pedig könnyű földkeverékkel töltsük meg. Az öntözést csepegtető öntözőrendszerrel tudjuk a legegyszerűbben megoldani. Ebben az esetben rögzített vízvezetékrendszert építünk ki, a növényekhez átlyuggatott tömlőt vezetünk.

tetokert001A növények ültetése után a burkolatot válasszuk ki. Itt is a súly játszik főszerepet, könnyű, de tartós burkolóanyag mellett döntsünk. A kerámia vagy palakő, az impregnált vagy trópusi fa, illetve a WPC jó megoldás lehet (a trópusi fa és WPC burkolatról itt olvashat bővebben).

 

A tetőkert hasonlóan a teraszhoz, a lakótér kiterjesztése lehet. Amennyiben szüksége van segítségre a tervezésben és kivitelezésben, hívjon az alábbi telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016