Veteményes és fűszerkert

balkonparadicsomA veteményes

Ne felejtsük el,hogy a kertünk nem csak díszíthet hanem hasznos funkciót is betölthet! Napjainkban a veteményes és a fűszerkert egyre inkább teret hódit. Ennek az oka, hogy rendkívüli igény van az egészséges, vegyszermentes zöldség és gyümölcs fogyasztására, azonban biozöldséghez nehezen tudunk hozzájutni a nagyvárosokban. Pedig nem csak vidéken, hanem nagyvárosi környezetben is helyet találhatunk egy apró veteményesnek, akár egy tetőteraszon is.

Ültethetünk paradicsomot, paprikát, karalábét, zöldborsót, zöldbabot, retket.. stb. Sőt a díszkáposzta és a díszkelkáposzta is helyet kaphat, amelyek télen színeikkel és alakjukkal színesítik a kertünket  tavaszig és így nem tűnik olyan kopárnak. Az egyes zöldségnövények látványos alakja és színe is feldobhatja az egyhangúnak tűnő kertünket.

Ha van időnk és kedvünk a zöldségeskert kialakításához, tervezésnél figyelembe kell vennünk  az egyes fajok, fajták vetési idejét, az ültetési terület nagyságát, valamint az érési időt. Lehetnek magasítottak vagy akár alacsony növésű növényekkel szegélyezett az ágyások.

Fűszerkert

vetemenyes

A fűszernövények a kezdetektől fogva fontos szerepet játszanak az ételek ízesítésében. Az ősember tapasztalás útján kezdte el az illatos növényeket használni. Ennek az ókorban igazi kultusza keletkezett, hiszen a Távol-Keletről karavánutakon keresztül szállított fűszerek rendkívül értékesek voltak, így státusz szimbólumként a római lakomák nélkülözhetetlen ízesítőjévé váltak.

Manapság egyre nagyobb igény van a nagyanyáink által gyakran használt, azonban egy kis időre elfeledett fűszernövények termesztésére. Aromatikus növények vonzzák a rovarok  egy csoportját és vannak olyan kártevők melyeket a fűszernövények üldöznek el illatukkal.A fűszernövényeket lehet különálló ágyásba, zöldséges kertbe vagy díszkertbe is ültetni. A legtöbb fűszernövény a mediterrán vidékről származik, így sok napsütést igényel. Mindezek mellett egyiket-másikat félárnyékos helyre is lehet ültetni, például a mentát, a lestyánt, a petrezselymet, a zellert, a citromfüvet.

Ültetés előtt már ismernünk kell a növényt, azt, hogy milyen magasra nő és mennyit fogunk belőle felhasználni.

kuszo-kakukkfu

Alacsony növésű zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregáno.

Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma.

Magas növésűek: tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.

Választhatunk csak mediterránt, vagy régi magyaros fűszernövényt is, pl. a tárkony vagy a borsikafűvet. Érdemes a növényeket folyamatosan vágni, mert így bokros, erős növényeket nevelhetünk. A fűszernövényekből készíthetünk szárított fűszert, jégkockába zárt fűszert vagy fűszervajat is. Felhasználhatjuk sültekhez, levesekhez, pácokhoz, grill ételekhez, salátákhoz, főzelékekhez. Érdemes a konyhához vagy a kerti grillezőhöz, tűzrakó helyhez közel ültetni, így csak egy-két lépést kell megtenni.

jégbe zárt fűszerek

A fűszerkertek különböző formájúak lehetnek, mint a lenti képeken látható csiga alakú vagy a magasított ágyás.

A fűszerek apró kertekben, erkélyeken és teraszokon is nevelhetőek. Az alacsonyabb fűszernövényeket balkon ládában vagy az oldalukon zsebes edényben is termeszthetők. Napos helyre bazsalikomot, metélőhagymát, majorannát, oreganot ültethetünk.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016