Vetés március végén

palantak1Bár kissé visszahűlt a levegő (március végén ez a normális, nem a 21 °C), itt az ideje a vetőmagos tasakok kibontásának. Amennyiben február közepén a paprika és a padlizsán magját nem vetettük el, a túl hosszú termesztési időszak miatt inkább vegyünk majd május közepe táján palántákat.

A paradicsom elvetésére azonban a március vége a legalkalmasabb, még pont időben vagyunk, hiszen korábban elvetve a napimádó növény túl vékony és hosszú szárat növeszt a kevés fény miatt.

Ha rendelkezünk üvegházzal, az lényegesen megkönnyíti a dolgunkat. Már február végétől termeszthetünk tépő- és metélősalátát, később pedig uborkát és dinnyét. A cukkinit április közepétől már elő lehet hajtatni vagy május közepétől közvetlenül a zöldséges ágyásba lehet vetni. A Black Forrest cukkinit akár boltíven is nevelhetjük, így kevesebb helyet foglal, és megkíméljük a derekunkat a termés leszedésénél. Cukkiniból mindig két példányt ültessünk, hogy meg tudják termékenyíteni egymást.

Ha különlegességre vágyunk, vessünk perui földicseresznyét (Physalis), melyet elsőként koktélok dekorációjaként ismerhettünk meg, azonban ez a rendkívül aromás növény még dézsába ültetve is jól mutat, akár 1 méter magasra is megnőhet.

palantak2Nemcsak zöldségeket, hanem fűszernövényeket is vethetünk március végén. Például a bazsalikomot is most érdemes elvetnünk. Akár a zöld levelű Genovese, akár a piros levelű Rosso termesztése könnyű, és az éjszakai fagyok elmúltával május közepe táján már szabad földbe kiültethető. Jó megoldás, ha a paradicsom közelében találunk helyet neki, mert kölcsönösen védik egymást a kártevőktől.

Az előtermesztésnek és a szabadföldi vetésnek is megvannak az előnyei. Azok a növények, melyeket közvetlenül az ágyásba vetünk, hosszabb gyökeret növesztenek, így jobban átvészelik a szárazságot. Ugyanakkor az előhajtatott zöldségek sokkal ellenállóbbak a kártevőkkel szemben és a gyomnövények sem tudják könnyen ellepni őket. A szabadföldi vetésre alkalmas zöldség a sárgarépa, a hónapos retek, a lóbab.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016